Jak przechowywać czosnek?

Jak przechowywać czosnek?

Czosnek stanowi dodatek wielu dań kuchni polskiej i międzynarodowej. Jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe i niepowtarzalny aromat, ale także z uwagi na właściwości zdrowotne, w tym działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto mieć pod ręką kilka ząbków czosnku, co może pomóc w skutecznej walce z infekcją i wzbogaci smak potraw. Aby czosnek zachował świeżość, walory zdrowotne i smakowe należy wiedzieć jak i gdzie przechowywać czosnek.

Jak przechowywać czosnek surowy?

Prawidłowo przechowywany czosnek zachowa swoje walory przez wiele miesięcy. Dobrą zasadą jest przechowywanie czosnku w całości, w postaci nienaruszonych główek. Główki czosnku najlepiej włożyć do siateczki, koszyczka lub podziurkowanej papierowej torebki i położyć na półce w suchym i zacienionym miejscu, co gwarantuje że czosnek nie zacznie przedwcześnie kiełkować. Czosnek powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, najlepiej 15-18 stopni. Idealnym miejscem do przechowywania jest spiżarnia lub półka kuchenna. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać obrany czosnek, zwłaszcza resztki które pozostają niewykorzystane.

Gdzie przechowywać czosnek?

Jeśli nie mamy czasu na zakonserwowanie innymi sposobami, to można włożyć resztki czosnku do hermetycznie zamkniętego pojemnika do przechowywania czosnku i umieścić go w lodówce. Należy pamiętać, że przechowanie czosnku w lodówce lub zamrażarce może wpływać na obniżenie walorów smakowych. 

Jak przechowywać czosnek w słoiku?

Dobrym sposobem na przechowywanie czosnku zimą jest zamarynowanie i włożenie do szklanego słoja. Marynatę należy zrobić na bazie zalewy octowej z dodatkiem przypraw takich jak sól, cukier, gorczyca lub estragon. Tak przygotowany czosnek może być przechowywany przez długie miesiące i stanowić doskonały dodatek do dań mięsnych. Inną sprawdzoną metodą jak przechowywać czosnek w słoiku jest zalanie krótko przegotowanych (2 minuty) ząbków czosnku olejem lub oliwą z oliwek wraz z dodatkiem ziół. Słoik dobrze jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do góry dnem. Po około miesiącu czosnek będzie gotowy do wykorzystania jako smakowity dodatek do potraw.

W słoiku można także przechowywać starty na tarce czosnek zakonserwowany solą. Taki słoik należy wstawić do lodówki. Mało znanym ale znakomitym sposobem na przechowywanie czosnku zimą jest kiszenie w solance. Przygotowany tym sposobem czosnek jest delikatniejszy w smaku niż surowy. W słojach można także przechowywać czosnek w formie pasty. Wystarczy upiec całe główki w piekarniku a następnie zmiksować je z dodatkiem oliwy i przypraw.

Jak przechowywać czosnek w słoiku?

Dobre sposoby na długie przechowywanie czosnku:

  • marynowanie,
  • kiszenie,
  • konserwowanie solą,
  • przechowywanie w oliwie lub oleju,
  • przechowywanie w formie pasty.

Jak przechowywać czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi posiada podobne właściwości lecznicze jak czosnek pospolity. W związku z tym, że ma postać liści zasady jego przechowywania są jednak inne. Najlepszym sposobem na zachowanie właściwości smakowych i zdrowotnych przez kilka dni jest przechowywanie czosnku niedźwiedziego w lodówce lub zamrożenie. Liście czosnku niedźwiedziego można zbierać wraz z łodygami, które zanurza się w szklance z wodą i umieszcza w lodówce. Dobrym sposobem na długie zachowanie walorów czosnku niedźwiedziego jest przygotowanie z niego pesto. Wystarczy zmiksować liście czosnku a następnie dodać do nich sól, cytrynę, oliwę z oliwek oraz zmielone orzechy. Pesto należy włożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Jest to doskonały dodatek do kanapek lub dań na bazie makaronu.

Obserwuj Imperium Kobiety w Google News! Bądź zawsze na bieżąco! Obserwuj

Asia Kałętkiewicz

Mam na imię Asia i mam 26 lat. Jestem absolwentką Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu na kierunku E-marketing. W wolnych chwilach biegam, jeżdżę na rowerze i uprawiam jogę. Odpoczywam, kiedy piszę, dlatego też z pomocą moich przyjaciół tworzę ten serwis w wolnych chwilach. Jeżeli masz temat lub pytanie, na które szukasz odpowiedzi, pisz śmiało!

Kuchnia - zobacz więcej


Jakie są tradycyjne zupy na wigilię?

Jakie są tradycyjne zupy na Wigilię?

26 listopada 2020 | Autor: Asia Kałętkiewicz
Jak Polska długa i szeroka, nie ma dwóch takich samych stołów wigilijnych – na każdym z nich znajdzie się inny zestaw potraw przygotowywanych w unikalny sposób. Być może największe rozbieżności...
Czytaj dalej
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

07 lutego 2021 | Autor: Asia Kałętkiewicz
W dobie konsumpcjonizmu dokonujemy zakupów pod wpływem impulsu i nieprzemyślanych decyzji. Problem ten dotyczy przede wszystkim produktów spożywczych. Kupujemy o wiele więcej niż jesteśmy w stanie spożyć, co prowadzi do...
Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *