
- przez Asia Kałętkiewicz
W dobie konsumpcjonizmu dokonujemy zakupów pod wpływem impulsu i nieprzemyślanych decyzji. Problem ten dotyczy przede wszystkim produktów spożywczych. Kupujemy o wiele więcej niż jesteśmy w stanie spożyć, co prowadzi do marnotrawienia żywności. Jeśli w swojej lodówce znalazłeś choćby jedno jajko, co do którego świeżości nie masz pewności, nie tłucz go. Rozbicie potencjalnie świeżego jajka to także marnotractwo. Świeżość jajka sprawdzić można za pomocą innej metody.
Nie jest to proces skomplikowany, ani trudny – zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, iż istnieje kilka sposobów na to, jak sprawdzić, czy jajko jest świeże. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak rozpoznać stare jajko – i to bez konieczności zerkania na termin przydatności jajek pozostałych w opakowaniu. By zapobiec ponadto konsekwencjom zdrowotnym, jakie niesie ze sobą zjedzenie nieświeżego jajka, podpowiadamy, gdzie najlepiej i jak długo można przechowywać jajka oraz w jaki sposób najłatwiej zapamiętać termin ważności jajek.
Spis treści
Sprawdzanie świeżości jajek gołym okiem
Test świeżości jajka kurzego należy rozpocząć od oceny wizualnej jego wyglądu. Warto na początku umiejętnie ocenić strukturę, barwę oraz stan ogólny jego skorupki. Jako że jej zadaniem jest ochrona znajdujących się wewnątrz substancji – tj. żółtka i białka – nie może być ona uszkodzona. Wszelkie pęknięcia i wgniecenia wskazywać mogą na obecność mikrobów i bakterii zagnieżdżonych i rozwijających się w żółtku. Nie zaleca się więc kupowania ani tym bardziej spożywania jajek o wklęsłej, naruszonej w jakikolwiek sposób skorupce.

Świeże jajko powinno mieć bowiem mocną, pozbawioną plam i przebarwień, matową, lekko chropowatą skorupkę. Co ważne, jeśli jest ona słaba, cienka i miękka, świadczy o tym, iż nawet, jeśli nie jest to zepsute, stare jajko, jest ono gorszej jakości i pochodzi od kury chorej lub niewłaściwie karmionej. Problem stanowić może również jajko o pudrowej, błyszczącej lub śliskiej w dotyku skorupce – w jego wnętrzu może rozwijać się pleśń. W takim wypadku nie powinno się decydować się na jego spożycie i należałoby wybrać innego dostawcę jaj.
Test świeżości jajka w wodzie
Świeże jajko pływa czy tonie? Odpowiedź na to pytanie jest jednoznaczna i przynosi szybkie rozwiązanie tego problemu. Jeśli nie wiesz, jak sprawdzić świeżość jajek w wodzie, postępuj według poniższych wskazówek. Eksperyment weryfikuje bowiem świeżość jajek oraz stopień ich ewentualnego zepsucia.
- Napełnij wysoką szklankę lub inne głębokie naczynie zimną wodą.
- Wyjmij jajko z lodówki i zanurz je we wcześniej przygotowanym naczyniu z wodą.
- Obserwuj zachowanie włożonego do wody jajka.
- Określ, czy jajko unosi się na wodzie – czy wręcz przeciwnie, znajduje się na dnie naczynia. Im bliżej dna się znajduje się jajko, tym jest świeższe.

Jak zinterpretować wynik eksperymentu pływającego jajka?
Zgodnie z zasadą, im bliżej dna się znajduje się jajko, tym jest świeższe. Najświeższe jajko jest wtedy, gdy przez dłuższy czas pozostaje na dnie szklanki. Jeżeli jajko pływa w wodzie lub obraca się w niej, nie wypływając jednak na powierzchnię, jest nieco starsze, ale nadal można je bezpiecznie spożyć. Ostatnią z możliwości stanowi sytuacja, w której jajko wypływa na wierzch.
Co to znaczy, jak jajko wypływa? Oznacza to, iż w naczyniu z wodą mamy nieświeże jajko. Unosi się ono nad powierzchnią wody, gdyż jego skorupka straciła swą wilgoć, a wraz ze starzeniem się jajka rośnie w nim tzw. kieszeń powietrzna (zbierający się w tym miejscu gaz unosi jajko do góry). Zepsute jajko należy bezwzględnie wyrzucić; jego ewentualne spożycie byłoby niebezpieczne dla zdrowia człowieka.
Inne sposoby na sprawdzenie świeżości jajek
Jak sprawdzić świeżość jajka za pomocą innych sposobów? Można zastosować jedną z poniższych metod.
Test poprzez potrząsanie surowym jajkiem
Kiedy jajko jest stare i zepsute to chlupocze – dzieje się tak, ponieważ dostało się do jego wnętrza powietrze. Jajko, z którego nie wydobywa się żaden dźwięk jest świeże i nadaje się do spożycia.
Test rozbitego jajka
Jak sprawdzić, czy jajko jest zepsute po jego rozbiciu? Stłucz jajko i umieść jego zawartość np. w misce. Zwróć uwagę, czy chalaza – tj. jasna struktura utrzymująca żółtko w centralnym punkcie białka – jest cała i łatwo dostrzegalna. Jeśli zachowała się swoją postać, jajko jest świeże. Kolejnym elementem obserwacji, jest żółtko – powinno być w jednolitym kolorze, jędrne, zwarte i złączone z białkiem. Jeśli po najmniejszym poruszeniu naczyniem żółtko rozlewa się i łatwo oddziela od białka, jajko nie należy do najświeższych. Każde odstępstwo od normy może wskazywać na zanieczyszczone, nieświeże jajko – np. nieprzyjemny, silny zapach siarkowodoru lub mętne białko w jajku.

Test świeżości jajka ugotowanego
Jak rozpoznać zepsute jajko po ugotowaniu? W przypadku jajka ugotowanego na twardo należy ocenić położenie żółtka względem wnętrza całego jajka. Po jego rozkrojeniu żółtko musi znajdować się w jego centrum. Zepsute jajko po ugotowaniu ma żółtko położone – nie w środku – a bliżej zewnętrznych ścianek; takie jajko nie nadaje się do spożycia i należy je jak najszybciej wyrzucić.
Przechowywanie jajek i termin ich ważności do spożycia
To, czy jajka mogą się zepsuć, nie podlega żadnym dyskusjom. Wyjaśniliśmy już także, jak sprawdzić czy jajko jest dobre i przydatne do bezpośredniego spożycia. Pora ustalić, ile jajka mogą leżeć w lodówce. O tym, jak długo jajka są świeże, mają obowiązek poinformować producenci na opakowaniach – dotyczy to wyłącznie produktów kupionych w sklepie. Termin ważności jajek wiejskich – kupionych bezpośrednio od gospodarza czy rolnika – wynosi ok. 14 dni od daty złożenia jaj przez kurę, a nie daty zakupu.

Bez względu na pochodzenie jajek należy przechowywać je w warunkach chłodniczych, na półce wewnątrz lodówki (przechowywanie jajek w temperaturze pokojowej lub w drzwiach chłodziarki zmniejsza ich trwałość i przyśpiesza ich zepsucie).
W jaki sposób najłatwiej zapamiętać termin ważności jajek? Wystarczy przechowywać je w lodówce w oryginalnym opakowaniu, co umożliwia stały podgląd daty przydatności do spożycia nadanej przez producenta (w przypadku jaj wiejskich taką etykietę można zrobić samodzielnie). Zapominalscy mogą skorzystać także z interaktywnych form przypomnień – np. za pomocą aplikacji mobilnych lub notatek elektronicznych umożliwiających kontrolę nad terminami ważności produktów spożywczych przechowywanych w lodówce lub szafce kuchennej.

Asia Kałętkiewicz
Mam na imię Asia i mam 26 lat. Jestem absolwentką Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu na kierunku E-marketing. W wolnych chwilach biegam, jeżdżę na rowerze i uprawiam jogę. Odpoczywam, kiedy piszę, dlatego też z pomocą moich przyjaciół tworzę ten serwis w wolnych chwilach. Jeżeli masz temat lub pytanie, na które szukasz odpowiedzi, pisz śmiało!
Zobacz więcej: Kuchnia


Jeden komentarz do “Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?”
Możliwość komentowania jest wyłączona.
Dzisiaj się zastanawiałam, czy jak jajko w wodzie tonie to jest dobre czy nie! Całe szczęście było dobre.